zelf pasta maken
Overige pasta info

Hoe makkelijk is het om zelf je eigen pasta te maken?

Wat is er nu lekkerder dan verse pasta? Met elke hap waan je je een beetje meer in het zonovergoten land van de laars. Met verse pasta bedoelen we overigens niet de kant-en-klare, zogenaamd verse pasta die je in de supermarkt uit de koelkast kunt halen. Het lekkerst wordt je pasta natuurlijk als je het zelf thuis bereidt. Of het moeilijk is? Het antwoord daarop is eenvoudig: nee! Wel moet je er natuurlijk wat extra tijd voor uittrekken, maar daar is het resultaat ook naar. Wij vertellen je meer!

Zelf pasta maken: met een deegroller of een pastamachine?

pastamachine eigen pasta makenWil je zelf pasta maken, dan hoef je daarvoor niet noodgedwongen dure gereedschappen voor aan te schaffen. Met een deegroller kun je prima uit de voeten. Houd er wel rekening mee, dat het werk dan wat intensiever is. Kun je een pastamachine gebruiken, dan maak je het jezelf dus wel wat makkelijker. Deze zijn gelukkig niet moeilijk in gebruik. Kies wel het liefst voor een variant van aluminium of RVS en ga na welk soort pasta deze kan maken: alleen vellen, of ook vormen als tagliatelle en spaghetti?

Het deeg

pastadeeg zelf makenVoor het pastadeeg zou je gebruik kunnen maken van gewone bloem, maar echte pastafanaten geven de voorkeur aan pastabloem (durum tarwe). Je kunt dit bij de supermarkt kopen. Voor verse pasta voor 4 personen heb je 200 gram pastabloem, 2 eieren, een beetje olijfolie en een snufje zout nodig. Je gaat als volgt te werk:

  1. Stort de bloem als een hoopje op het aanrecht en maak een kuiltje in het midden
  2. Breek de eieren en stort deze in het kuiltje. Voeg ook de olijfolie en het zout toe
  3. Begin met het mengen met behulp van een vork en ga over tot kneden met je handen wanneer het wat steviger vormen begint aan te nemen
  4. Kneed ongeveer 10 minuten stevig door; het deeg is klaar wanneer het een elastische structuur heeft en een beetje rekt wanneer je het uit elkaar trekt
  5. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast

De pasta vorm geven

Rol een lapje deeg wat uit en zet de pastamachine -indien je deze gebruikt- op de breedste stand. Haal het deeg erdoorheen en herhaal indien nodig. Werk met steeds een standje lager naar de door jou gewenste dikte toe. Scheurt je pastadeeg? Vouw het dan dubbel en haal het opnieuw door de pastamachine. De pasta kun je vervolgens in de gewenste afmeting snijden.

De pan in!

Zelf je eigen pasta maken duurt wellicht iets langer dan het kopen van kant-en-klare pasta uit de supermarkt, maar tijdswinst behaal je juist weer tijdens het koken ervan. Verse pasta heeft namelijk een aanzienlijk kortere kooktijd nodig. Enkele minuten zijn al voldoende! Zorg ervoor dat je ruim water aan de kook brengt in een grote pan en voeg daar een flinke snuf zout aan toe. Je weet dat je pasta klaar is wanneer deze naar boven komt drijven. Je kunt hem daarna direct afgieten en serveren met een heerlijke -misschien ook wel zelfgemaakte- pastasaus.

Tips om jouw zelfgemaakte pasta naar het hoogste niveau te tillen

Zelf je eigen pasta maken is dus helemaal niet ingewikkeld. Met behulp van bovenstaande instructie lukt het je ongetwijfeld in een handomdraai. Tot slot willen we graag nog enkele tips met je delen die je pasta nóg lekkerder maken:

  • Gebruik voor het koken een pan met ruim voldoende water: 1 liter per 100 gram pasta. Zo plakken de pastavellen minder snel aan elkaar vast
  • Maak het liefst gebruik van een houten pollepel
  • Doe je pasta direct na het afgieten in een voorverwarmde schaal of een pan met saus. Laat je het te lang in de vergiet zitten, dan wordt het een plakkerige boel

Buon appetito!