thee en pasta
Overige pasta info

Thee voor bij pastagerechten: onze tips

Thee bij gebak zit bij ons al redelijk goed ingebakken maar thee bij hartige gerechten is voor velen nog een verrassing. De high tea maakt plaats voor een hele menu van bijpassende thee’tjes en pasta mag daar natuurlijk niet aan ontbreken. Thee combineren met gerechten dat heet ‘teapairing’ en het is dé manier om een heerlijke gezonde drank aan je maaltijd toe te voegen.

In de teapairing kan je twee kanten uit. Je kan kiezen voor smaken die op elkaar gelijken. Zo kan je bijvoorbeeld een chocolade dessertje combineren met een thee met chocolade ondertonen. Of, en misschien nog wel veel boeiender, je kan de combinatie maken met een tegenovergestelde ondertoon. Iets waarvan je in de eerste instantie zou denken dat het wat botst.

theeproductie

Als we pasta gaan combineren met thee dan maken we best een onderscheid in de soort pasta, of beter gezegd de saus. Combineren we met een rode saus? Dan kiezen we een bijpassende thee uit het zwarte thee assortiment. Liefst met zachte ondertonen, licht zoet, zoals een Keemun (Qimen Hong Cha) bijvoorbeeld. Een beroemde zwarte thee uit China, uit de provincie An Hui. De licht zure smaken van tomaat vormen een mooi contrast met de zoete Keemun. Een zwarte thee schenk je over het algemeen best op 95 graden Celcius, om zo alle aromaten het best tot zijn recht te doen komen.

Kiezen we voor een pasta-pesto dan kunnen we een notige en koekjesachtige groene thee toevoegen, ideaal bij de kazige smaak van een pesto. Een leuke thee om mee te werken hier is een Lung Jing (Of ook wel Long Jing genoemd). Let er op dat groene thee gevoelig is aan verhitting en dat je deze dus best op 80° Celcius schenkt.

thee drinken bij pasta

Pasta met romige witte sauzen doen het over het algemeen goed met een zwarte thee. Maar ook specifieke geroosterde oolongs passen er goed bij. Een leuke combo is hier een Da Hong Pao, een oolong thee uit China die op rotsachtig gebied geteeld wordt en daarom een heel mineraalrijke smaak bevat. Oolong schenk je over het algemeen best op 90 graden Celcius. Op deze manier haal je het beste uit je losse theebladeren.

Verder kan je ook nog variëren met de temperatuur waarop je je thee schenkt. Je kan je theebladeren bijvoorbeeld koud laten infuseren. In dit geval neem je zo’n 12 gram per liter mineraalwater en je laat dit een nacht lang in de koelkast trekken. Maar laat je niet afschrikken door warme temperaturen. Het is ook perfect mogelijk een heerlijke warme thee bij de maaltijd te schenken.

Hopelijk ga ook jij aan de slag met thee en pasta!