pasta tonijn
Vis pasta

Pastarecept met tonijn

Gezond, simpel en boordevol gezonde eiwitten. Maak zelf dit heerlijke pasta recept met tonijn.

Ingrediënten

● 35 gram tomatenpuree
● 30 milliliter rode wijn
● halve tablet kippenbouillonblokje(s)
● 100 gram tomatenblokjes
● 200 gram broccoli
● 1 blikje tonijn in water
● 1 eetlepel bak en braad vloeibaar
● 80 gram spaghetti
● halve ui
● 1 teen knoflook
● 20 gram parmezaanse kaas

Bereidingswijze

1. Snij de knoflook en ui.
2. Doe de aangegeven hoeveelheid olijfolie in een wokpan en fruit de ui en knoflook. Vervolgens schep je de ui en knoflook uit de pan en leg je dit op een bordje.
3. Kook de pasta en de broccoli in een pan met water.
4. Maak de tomatensaus: doe de tomatenblokjes en tomatenpuree in de wokpan. Doe daar het halve kipbouillonblokje en de Italiaanse kruiden bij. Om eventueel nog een lekkere smaak aan de saus te geven, doe je er een scheutje wijn bij.
5. Voeg de tonijn en de ui bij de saus.
6. Je kunt de pasta ook bij de saus voegen of het apart serveren.

Waarom een eiwitrijke pasta?

De reden dat er gekozen is voor een eiwitrijke pasta is, omdat eiwitten zowel voedingsstoffen als aminozuren leveren. Aminozuren zijn belangrijke bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Elke cel in het lichaam herstelt en versterkt zich door de aanvoer van aminozuren, dit zorgt ervoor dat spieren aangemaakt worden. In totaal zijn er 22 aminozuren waarvan het lichaam er zelf dertien kan aanmaken. De andere negen moet je via de voeding binnen krijgen. Dat zijn de zogenaamde essentiele aminozuren, verder zijn er nog zes semi-essentiele aminozuren. Naast de aminozuren hebben de eiwitten zelf ook verschillende functies.

Eiwitten zorgen voor een goede transport van stoffen in het bloed en in de cellen. Alle enzymen zijn van eiwitten, deze zijn belangrijk voor veel processen in het lichaam waaronder de afweer en de spijsvertering. Het lichaam kan eiwitten omzetten tot glucose, een brandstof voor spiersamentrekking. Wanneer je heel lang niks gegeten hebt en geen koolhydraten binnen hebt gekregen gaat het lichaam over op deze glucose opslag. Dit is één van de redenen waarom we bijvoorbeeld ook eiwitpoeders zo populair zien worden.

Belang van broccoli

Naast de eiwitten in dit gerecht zorgt ook de broccoli ervoor dat het een stuk gezonder wordt. Broccoli levert het lichaam goede vezels, beta-caroteen, calcium en vitamine C, deze voedingsstoffen ondersteunen belangrijke functies binnen het lichaam zoals de spijsvertering, celreperatie en celbescherming. Naast deze gezondheidsvoordelen zorgt broccoli er ook nog eens voor dat de aanmaak van testosteron een stuk hoger wordt. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen. Ontwikkeling van de mannelijke primaire en secundaire geslachtskenmerken, ontwikkeling van sperma, positieve invloed op het libido, stimuleert de groei van skeletspieren, vermindering van talgproductie en acne en vermindert het verlies van hoofdhaar bij mannen. Broccoli is dus vooral een groente die veel voordelen heeft voor het mannelijk geslacht. Wilt u ook andere pasta recepten maken. Kijk dan verder op deze website.