Volkoren Pasta
Overige pasta info

Is volkoren pasta gezonder dan “gewone” pasta?

Als je erover hebt nagedacht om volkoren pasta te proberen in plaats van gewone pasta, is het tijd om de overstap te maken. De textuur van volkoren pasta is niet zo zacht als gewone pasta, maar volkoren pasta levert meer vitamines, mineralen en vezels per portie dan gewone pasta. Je krijgt ook minder calorieën per portie van volkoren pasta. Beide versies van pasta worden op dezelfde manier bereid en je kunt ze door elkaar gebruiken in recepten.

Verfijnd versus volkoren

Gewone pasta wordt gemaakt van geraffineerd meel, zoals tarwemeel. Het maalproces omvat het strippen van het graan van de zemelen en kiemen, waardoor het meel een fijnere textuur krijgt, maar ook de voedingswaarde van het graan verandert.

Volkoren pasta wordt ook gemaakt van bloem, maar het graan wordt niet zo sterk verwerkt. De meeste zemelen en kiemen worden vastgehouden in volkoren pasta, waardoor het een hartige smaak en textuur krijgt. De beste manier om een ​​volkoren pasta te identificeren, is door het voedingsetiket te lezen.

Het eerste item in de ingrediëntenlijst van een volkoren pasta zal “volkoren meel” zeggen. Je kunt ook volkoren pasta krijgen die is gemaakt van granen zoals zilvervliesrijst en quinoa.

volkoren pasta gezonder

Vezelgehalte

Volkoren pasta bevat de zemelen en de kiem van het graan, die voedingsvezels bijdragen. Je krijgt 6 gram vezels uit een portie volkoren spaghetti en slechts 2,5 gram vezels uit gewone pasta. Voedingsvezels zijn onverteerbaar, dus het voegt meer volume toe aan uw maaltijd, waardoor je zich tevreden voelt na het eten en helpt bij het reguleren van uw spijsvertering. Voedingsvezels kunnen ook helpen bij het verlagen van uw cholesterol en het reguleren van uw bloedsuikerspiegel.

Vitamine- en mineraalgehalte

Sommige voedingsstoffen gaan verloren wanneer granen worden gemalen om gewone pasta te maken. Volkoren pasta daarentegen behoudt alle drie de delen van het volkoren: de zemelen, de kiem en het endosperm. Het endosperm bevat ongeveer een kwart van het eiwit van het graan, dus als het wordt verwijderd, bevat het geraffineerde pasta-eindproduct minder natuurlijk eiwit, iets wat voor iedereen belangrijk is, maar vooral voor sporters.

Eiwit is de meest verzadigende macronutriënt, dus het eten van volkoren pasta kan je langer een verzadigd gevoel geven dan het eten van verfijnde pasta. Volkoren pasta bevat ook meer van verschillende mineralen, waaronder kalium, magnesium en fosfor.